BISERICA ”SF. NICOLAE”

PROIECT

BISERICA ”SF. NICOLAE” A FOSTULUI SCHIT "DE SUB PIATRA" (44 IZVOARE)DESCRIERE

Biserica cu hramul “Sf. Nicolae” a fostului Schit “De sub Piatra” cunoscut si sub numele de “44 Izvoare” este inscris in L.M.I. a jud. Valcea sub cod VL-II-m-B-09874. Data de infiintare a fostului schit, metoh al Sf. Manastiri Bistrita, este inca incerta, dar despre biserica se cunoaste ca a fost construita intre 1700-1701 si refacuta (reparatii capitale) la 1763, 1784, 1831 (dupa marile cutremure de la inceputul sec. XIX) si intre 1937-1938.

Schitul a fost parasit de aproape 100 de ani si s-a ruinat, ramanand numai zidul imprejmuitor si fundatiile unora dintre cele cateva chilii (acestea din urma descoperite si conservate cu prilejul actualelor lucrari).

Astfel, pe amplasament (un mic platou de origine antropica), in momentul de fata regasim biserica, clopotnita (refacuta complet la 1937-38), zidul de incinta (ce are rol si de zid de sprijin) si fundatiile vechilor chilii (cu unele portiuni din elevatii ce mai pastreaza mici fragmente din tencuielile interioare).

Lucrarile de antrepriza au fost executate cu profesionalism si competenta de catre S.C. CAROLIN S.R.L. din Rm. Valcea, in perioada noimebrie 2009 - august 2011 si au fost conduse de ing. Ion Statica si ing. Stefan Statica.

Lucrarile au constat in principal din: consolidarea structurii din zidarie mixta din piatra si caramida cu elemente din beton armat ascunse in grosimea zidurilor, injectarea fisurilor, teserea crapaturilor, centuri perimetrale din beton armat la partea superioara a zidurilor si la nivelul infrastructurii. Sarpanta si invelitoarea foarte deteriorate au fost

DETALII

Categorii:
Beneficiar: Parohia Pietreni II, comuna Costeşti, judetul Vâlcea
Amplasament: sat Pietreni, comuna Costesti, judetul Vâlcea
Cod LMI: VL-II-m-B-09874
Datare: 1700-1701
Data finalizarii: 2011
Echipa: arh. A.I.Botez (sef proiect), tarh. Dumitru Bucur, arh. Radu Parvu
Structura: : Structura: ing. Laureantiu Spoiala+, ing. Loengrin Onutu
Instalatii: ing. Florin Balan, ing. Constantin Balan+
Constructor: S.C. CAROLIN S.R.L. ing. Ion Statica, ing. Stefan Statica
Cercetare/Investigatii: Geotehnice: ing. Toma Florica Releveu de arhitectura si avarii: arh. P.Popescu, ing. C. Chiorean Arheologie: dr. arhg. M. Iosifaru Consultanta si conservare pictura murala: expert Serban Angelescu
Proiectant general: S.C. AXEL IMPECO S.R.L.
2016 ABRAL ART PRODUCT